wat is een paleo dieet

Wat Is Een Paleo Dieet ?

Wat is een Paleo dieet? Het Paleo dieet, of het eten op de manier waarop mensen dat deden in het stenen tijdperk, is nu één van de meest populaire voeding levensstijl op dit moment. Maar wat houdt “Paleo gaan eten” nu precies in? Kun je gezond eten en afvallen met Paleo? Wat is een Paleo dieet?

Terwijl dit dieet beweert zo makkelijk te zijn dat zelfs een holbewoner het kon doen, blijkt het allemaal niet zo eenvoudig te zijn. Het kan best lastig zijn te ontcijferen welke voedingsmiddelen aanvaardbaar zijn en je het dieet eigen te maken. Zijn aardappelen ok? Of wat denk je van een kopje koffie?

wat is een paleo dieet

Klik op afbeelding>>>

Wat Is Een Paleo Dieet ?

Wat is een Paleo dieet? Hoewel deze voeding levensstijl al eeuwen meegaat, is het pas enige jaren geleden dat het oerdieet zich heeft gepopulariseerd in Nederland.

Wat is een Paleo dieet? Het is niet echt een dieet maar eerder een levenslange manier van eten, die gezondheid en welzijn aanzienlijk verbetert. Daarbij worden chronische ziekten, die de Westerse wereld teisteren, geminimaliseerd.

Tegenwoordig komen bijna meer dan 60% van de calorieën die we eten uit verwerkte voedingsmiddelen. Door het vervangen van verpakte voeding door verse, hele en voedingsrijke producten geloven de aanhangers van Paleo dat het welzijn en de gezondheid van een persoon aanzienlijk verbeteren.

In vroegere tijden hielden de stenen tijdperk bewoners zich aan een vrij eenvoudig menu, ze konden immers alleen eten wat zij konden vangen. Mensen uit het Paleo-tijdperk consumeerden een voedingspatroon dat veel eiwitten en vezels bevatten.

Echter was het verstoken van geraffineerde suiker en sterk bewerkte voedingsmiddelen. We kunnen niet de exacte voeding nabootsen van wat de jagers-verzamelaars aten, maar dat hoeft ook niet met het oog op onze algemene gezondheid en welzijn.

Bij het hedendaagse Paleo dieet kunnen we goed gebruik maken van alledaagse voeding, die beschikbaar zijn in onze supermarkten, lokale boeren en de wekelijkse dagmarkt.

Jouw Paleo Dieet Lijst ?

wat is een paleo dieet

Klik op afbeelding >>>

Hoewel het uiteraard geen noodzaak is om er met je speer op uit te gaan, is het belangrijk zoveel als mogelijk vast te houden aan de principes van het oerdieet. Zij aten uitsluitend wilde planten, vlees/vis waarop ze konden jagen, verzamelen of vangen, in hun eigen omgeving.

Toen de holbewoners over de aarde zwierven waren er geen verwerkte voedingsmiddelen of geraffineerde suikers en granen. Vet vlees zoals worst, spek en peperoni en zetmeelrijke groenten zoals witte aardappelen en maïs zijn niet toegestaan.

Dan zijn er bepaalde producten zoals notenolie, extra virgine olijfolie, die niet beschikbaar voor de oermensen waren, maar omdat ze nauw emuleren met de oliën die onze voorouders haalden uit planten en kadavers, worden ze als aanvaardbaar beschouwd.

Hieronder vind je een lijst met Paleo goed gekeurde en niet goed gekeurde voedingsmiddelen.

Paleo-proof:

 

Vers vlees
Verse vis
Verse vrije uitloop eieren
Verse zeevruchten
Fruit
Groenten
Noten
Gezonde oliën zoals walnootolie, olijfolie, kokosnootolie

 

Paleo-afgekeurd:

 

Geraffineerde suikers
Geraffineerde granen
Bewerkt vlees
Voeding met toegevoegd zout
Aardappelen
Maïs
Zuivel
Koffie
Geraffineerde plantaardige oliën
Pinda’s

 

wat is een paleo dieet

 

Mogelijke Gezondheidsvoordelen Van Paleo ?

Het is zeker geloofwaardig dat wanneer we onze bewerkte voedingsmiddelen elimineren uit ons voedingspatroon, en deze vervangen door heel, schoon en vers voedsel, we als mens tal van voordelen, wat betreft onze gezondheid, zullen ervaren.

Toen ik in eerste instantie op de Paleo manier ging eten was dit omdat ik mij zich en futloos voelde. Haha, duh, én wilde afvallen uiteraard 😉

Ik wilde wel als eerste wat aan mijn energieniveau veranderen, pas later merkte ik ook dat ik gewicht begon te verliezen. Ik begon met gezond eten en afvallen enkel door Paleo.

Het staat nu dan ook bekend als een dieet dat wonderen doet wanneer je graag wilt afvallen. Ook blijkt dat de bloedsuikerspiegel ermee wordt gecontroleerd, wat wil zeggen dat deze stabiel blijft.

Deze strikte manier van eten wordt dikwijls gecombineerd met hoge intensiviteit oefeningen. Terwijl de richtlijnen breed zijn voor interpretatie, worden trainingen zoals met de Kettlebell, dat steeds gepaard gaat met wisselende bewegingen, vaak gecombineerd met dit dieet om gewichtsverlies te maximaliseren. Kracht en gezondheid worden dan bij één gevoegd.

Lees ook Hoeveel Val je Af Met Paleo ? >>>

 

Mogelijke Nadelen Van Paleo ?

Het vergt discipline om het Paleo dieet te volgen, en dit voedingsplan ontvangt ook kritieken.

Vers voedsel zou duurder kunnen zijn dan bewerkte voedingsmiddelen. En wellicht kunnen er ook wat negatieve gevolgen voor de gezondheid zijn als in dat er bij Paleo een te kort is aan voedingsstoffen, hoge prijzen van eten, en er kan zich een focus ontwikkelen op wat men niet mag eten. De inname van vitamine D kunnen ook lager uitvallen.

Er zijn niet veel “grijze’ gebieden als het gaat om wat is Paleo. De richtlijnen zijn vrij eenduidig en je hoeft niet veel keuzes te maken. Echter er is een bepaalde regel in het Paleo voedingsplan ingebouwd, ook wel de 85:15 regel genoemd. Dit kan controverse met de oorsprong van Paleo zijn, omdat het ruimte laat te zondigen.

De meeste mensen ervaren een aanzienlijke verbetering van hun gezondheid en welzijn als ze 85% voldoen aan deze levenslange manier van eten. En als af en toe zondigen hen helpt om zich aan het dieet te houden, dan is dat een goede zaak.

Dus terwijl een kopje koffie af en toe aan onze voorouders niet besteed was, kan er in het zondigen gedeelte van Paleo dieet gewoon van worden genoten, als dat is wat je nodig hebt om op koers te blijven.

Hopelijk weet je nu meer over wat is een Paleo dieet.

Heb jij zelf ook ervaringen met het Paleo dieet? Dat horen wij graag van je.

 

wat is een paleo dieet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *