paleo dieet kritiek

Paleo Dieet Kritiek ?

Paleo dieet kritiek, nu deze manier van leven is blijven groeien aan populariteit lijkt het of er meer en meer critici zijn die uit de kast komen om de Paleo levensstijl te beargumenteren. Over het Paleo dieet kritiek leveren.

Wij zelf zijn grote fans van het Paleo dieet en deze manier van leven en eten.

Als je er niet bekend mee bent, het is in wezen een "levensstijl" keuze van consumeren van bepaalde voedingsmiddelen, op basis van hoe we oorspronkelijk zijn ontworpen om te eten, vanuit een evolutionair oogpunt.

In het kort: Verwijder bewerkte voedingsmiddelen en granen en voedt je met groenten, vlees, vis, eieren, fruit en noten.

paleo dieet kritiek
Klik Op Afbeelding! >>>

Paleo Dieet Kritiek Maar Tegelijkertijd Hot

Het is geen schok dat Paleo een hot topic is geworden; er zijn al meer dan 30.000 mensen in Nederland die op de Paleo manier zijn gaan eten en het boek van Mitchel van Duuren gaat als zoete broodjes over de toonbank.

Paleo dieet kritiek...Als een dieet/methode om af te vallen in korte tijd erg aan populariteit toeneemt heb je altijd voorstanders en tegenstanders. Dat kan, en mag ook.

Vragen is altijd goed, en stilstaan bij wat en hoe je iets uitvoert is altijd belangrijk. Is het Paleo dieet een "rage/gevaarlijk/een verspilling van tijd?" zijn dingen die naar boven komen en mensen willen ze beantwoord zien.

Nu we helemaal in het Paleo dieet zijn gedoken en op deze manier eten, wilden we graag met respect de meest voorkomende argumenten uitleggen aan de hand van onze ervaringen met het dieet, en je uitnodigen jouw verhaal te delen.

Laten we van start gaan!

Paleo Dieet Kritiek: De Paleo Levensstijl Is Niet Realistisch

paleo dieet kritiek
Klik Op Afbeelding! >>>

Degene die op het Paleo dieet kritiek leveren zeggen als eerste altijd dat de Paleo levensstijl onmogelijk is in deze tijd en plaats.

Als we gaan eten als een holbewoner, dan moeten we toch zeker ook leven zoals zij deden zeker? Kleding van leer maken, leven in grotten, jagen op dieren en wilde planten in het bos gaan zoeken. Het opgeven van onze dagelijkse luxe en terug gaan naar een primitieve manier van leven.

Dit is de kern van deze Paleo dieet kritiek: Niemand die wij kennen, die de Paleo dieet principes volgt, wil eigenlijk op die manier leven! Yep, we kunnen niet jagen op oerossen en herten, dus we doen het beste wat we kunnen en eten gras gevoed rundvlees, scharrelkippen, wild gevangen vis und so weiter.

Het is absoluut waar dat het moderne voedsel vandaag de dag totaal anders is dan het voedsel dat 10.000 jaren geleden bestond, dus we doen het beste wat we kunnen met wat we hebben.

Uiteindelijk streven mensen, die de Paleo methode volgen, naar het beste wat we kunnen doen om te leven en te eten, zoals we genetisch zijn ontworpen om te doen.

Ondertussen genietend van onze hedendaagse luxe en comfort van deze tijd.

Wij houden net zo van technologie als ieder ander en we zijn niet van plan om in een grot te leven. En al zouden we met liefde zoals op bovenstaande afbeelding eens op vakantie willen, toch verruilen wij ons hoekhuisje daar niet voor.

Dus bijna niemand neemt de "Paleo levensstijl" letterlijk, in plaats daarvan kijken we ernaar als een eenvoudige blauwdruk die voor ons het meeste kans heeft op succesvol gewichtsverlies en een optimale gezondheid.

Paleo Dieet Kritiek: Het Paleo Dieet Is Gebaseerd Op Voornamelijk Eten Van Vlees

paleo dieet kritiek
Klik Op Afbeelding! >>>

Degene die Paleo dieet kritiek leveren wijzen erop dat Paleo voornamelijk gebaseerd is op het eten van vlees. Ook bij deze Paleo dieet kritiek willen wij onze kanttekeningen zetten, aangezien het Paleo dieet vooral veel groenten bevat.

Hoewel sommigen ervoor kiezen om het Paleo dieet te volgen door vooral veel vlees te eten, en ja het merendeel van het eiwit in een Paleo dieet komt uit dierlijke bronnen, zouden we zeggen dat een echt Paleo dieet eigenlijk een plantaardige basis heeft.

Aangevuld met een eiwitbron, die toevallig vaak vlees is.

Paleo en het Atkins dieet zijn niet één en dezelfde. Mensen die Paleo opteren hebben de neiging twee derde van hun bord gevuld te hebben met groenten, en ernaast een kleinere portie vlees toegevoegd.

Yep, sommige kiezen ervoor meer vlees te eten, echter nergens in de basis principes van Paleo wordt gezegd dat het Paleo dieet voornamelijk op vlees gebaseerd is.

Een dieet die het consumeren van meer groenten en, waar het mogelijk is, het eten van gras gevoed vlees en vrije uitloop dieren promoot?

Klinkt als iets waar we het allemaal mee eens kunnen zijn.

Paleo Dieet Kritiek: Hoe We Eten Is Het Probleem Niet, Het Gaat Erom Dat We Niet Genoeg Bewegen

paleo dieet kritiek, man op mountain bike
Klik Op Afbeelding! >>>

Momenteel kampt ongeveer de helft van Nederland met overgewicht.

Veel gezondheid professionals veronderstellen dat we dit kunnen omkeren door gewoonweg meer te gaan bewegen en minder te eten.

Het veranderen van voeding en het opgeven van voedsel zoals granen die "gezond zijn voor ons hart" is een verspilling van tijd, en we zouden ons moeten richten op calorie tekorten om te vermageren en alles weer onder controle te krijgen.

Het leveren van deze Paleo dieet kritiek is iets waar we zelf niet achter staan.

We zijn er namelijk van overtuigd dat ons dieet voor 80 á 90% verantwoordelijk is als het gaat om succesvol of niet succesvol afslanken en een optimale gezondheid verkrijgen.

Sporten en bewegen speelt zeker een rol, uiteraard, een belangrijke ondersteunende rol, maar we kunnen hiermee ons niet "ontdoen" van wat we in onze mond stoppen.

We vonden dit artikel ongelooflijk interessant en het waard om te lezen, dat uitlegt dat alleen meer bewegen niet genoeg is om obesitas te beëindigen.

  • Een jager-verzamelaars stam uit Tanzania werd een paar maanden lang gevolgd. Ondanks dat zij úren per dag aan het bewegen waren bleek dat zij niet meer calorieën verbrandden dan wij als westerlingen. Dit suggereert dat ons lichaam zich aanpast aan de hoeveelheid stress die ervaren wordt, en zich aanpast aan hoe we onze energie besteden; gewoon meer bewegen zonder verandering van het voedingspatroon resulteert niet in lange termijn goede gezondheid vergaren.

Paleo Dieet Kritiek: Maar Vroeger Aten Mensen Granen!

paleo dieet kritiek, tarweveld
Klik Op Afbeelding! >>>

Hier is nog een argument van mensen die Paleo dieet kritiek leveren:

Er zijn bepaalde studies opgedoken over verschillende oude culturen die aantonen dat in, bepaalde beschavingen, bepaalde soorten granen werden geconsumeerd. En dan hebben we het over 100.000 jaar geleden.

Maar wacht eens even! Als het hele punt van het Paleo dieet is dat mensen zich niet hebben geëvolueerd sinds de agrarische revolutie ( 10.000 jaar geleden)... ga je ons dan nu vertellen dat sommige mensen nog eerder dan 10.000 jaar geleden, granen aten? Waarom is het Paleo dieet dan zinvol?

Zou dit geen massahysterie veroorzaken in het Paleo kamp?

We missen het punt hier bij deze Paleo dieet kritiek. Het punt is dat bewerkte granen, alles wat in dozen en zakjes en blikjes zit, rommel is.

Maakt niet uit hoever je terug gaat in de evolutionaire tijdlijn, je zult nooit een mens van vroeger vinden die wit brood at. We kunnen ons beter focussen op het eten van onbewerkt, echt en heel voedsel.

Dat is het. Ons gezonde verstand gebruiken, met een benadering van het verwijderen van bewerkte voedingsmiddelen, en meer natuurlijke whole foods integreren.

Paleo Dieet Kritiek: We Zijn Nog Steeds In Ontwikkeling

paleo dieet kritiek, mens van toen naar nu
Klik Op Afbeelding! >>>

Een grote hoeksteen van het Paleo dieet is dat mensen niet drastisch geëvolueerd zijn sinds de agrarische revolutie die 10.000 jaar geleden heeft plaats gevonden.

Critici, degene die Paleo dieet kritiek leveren, beargumenteren dat we sindsdien wel degelijk geëvolueerd zijn, en dat bepaalde culturen zich aangepast hebben aan granen en zuivel, waaruit blijkt dat we evolueren en het Paleo dieet niet langer redelijk is.

Nogmaals, we missen het punt hier: Ook geloven we dat we nog steeds in ontwikkeling zijn. Bijvoorbeeld, mensen van Noord-Europese afkomst hebben de neiging geen problemen te ervaren met het nuttigen van zuivel, terwijl mensen van Aziatische afkomst de neiging hebben moeite te hebben met lactose te verteren en vaak lactose-intolerant zijn. Het komt doordat mensen zich door tijden heen zich zo hebben ontwikkeld dat zij zich aanpassen aan hun omgeving.

De waarheid is dat veel mensen gluten intolerant of lactose intolerant zijn. In feite heeft 65% van de bevolking een verminderd vermogen om lactose te verteren na hun jeugd, en een groeiend aantal mensen ontdekken dat zij gluten intolerant zijn.

Dus het Paleo dieet helpt mensen bewust te maken van twee groepen voedingsmiddelen, waarmee velen een probleem mee ervaren.

Wij denken niet dat het als een verrassing moet komen dat die twee voedselgroepen, vanuit een evolutionair oogpunt, het meest recent zijn geïntroduceerd.

Het lijkt erop dat, hoewel een deel van de bevolking zich aangepast heeft aan het eten van zetmeelrijke/koolhydraatrijke voeding, het verre van de meerderheid is. Hetzelfde geldt voor zuivelconsumptie.

Waarom Wij geloven Dat Het Paleo Dieet Werkt

paleo dieet kritiek, foto Ivana Zeelenberg, sneldirectafvallen.nl
Klik Op Afbeelding! >>>

Hebben wij Paleo dieet kritiek? Mhmm nee eigenlijk niet. Waarom wij geloven dat het Paleo dieet werkt?

Het is niet omdat mensen van vroeger geen granen aten (al zouden ze dit in kleine hoeveelheden wel hebben kunnen doen), het is niet omdat het dieet overmatige vleesconsumptie stimuleert (als er iets is wat het Paleo dieet promoot is dat wel overmatige consumptie van groenten), noch omdat we ons niet hebben ontwikkeld. We kunnen niet precies weten wat mensen 100.000 jaar geleden aten.

Wij geloven dat het Paleo dieet werkt voor een aantal redenen:

Niet alleen omdat het Paleo dieet je lichaam leert opgeslagen vet, als brandstof voor energie, te gebruiken ipv suiker
Niet alleen omdat het tijdens een Paleo dieet heel moeilijk is om veel te eten, wat bijna altijd leidt tot gewichstverlies
Niet alleen omdat het kan helpen met gezondheid issues zoals bv diabetes en andere fysiologische problemen

Het is omdat het gewoon heel eenvoudig te begrijpen is, we vinden het logisch, en het neemt het hele calorieën tellen weg en je hebt er geen wilskracht voor nodig.
Het is net als met trainen, beter volg je een vrij goede training wél dan een perfecte training die je nóóit uitvoert.

We denken dat het aspect van wilskracht niet nodig hebben bij dit dieet nog het belangrijkste is.

Hoe vaak heb je jezelf niet verteld:

Ik neem er maar eentje
Ik zal alleen de helft maar eten
Morgen zal ik weer beginnen
Maandag, dán gaat het écht lukken

Voor degene die suikerverslaafd zijn kan het nemen van maar "een beetje" waanzinnig moeilijk zijn.

Er "maar eentje nemen" is zowat onmogelijk en je hersenen beginnen te riedelen, hey joh waarom ontneem jij me dit waar ik zo wanhopig naar verlang? Het smaakte zo goed en nu kan ik aan niks anders meer denken?!

Wanneer je doorgaat met ongezond eten en je hebt zo'n persoonlijkheid (net als wij dus) dan zorgt dit ervoor dat, door de dopamine die wordt vrij gegeven als je je eraan hebt overgegeven, je brein maar aan één ding kan denken, en dat is het voedsel waar je "er maar eentje van mág nemen" ....

In plaats van dat je zegt: Ik mág dit niet eten, zal je bij het Paleo dieet zeggen, ik KIES ervoor dit niet te eten.

Daar zit een groot verschil tussen. Het is een deel van je manier van leven, en je hebt veel minder wilskracht nodig om alle verleidingen te weerstaan.

Volgen Wij Het Paleo Dieet ?

Wijzelf hebben dus zelf weinig Paleo dieet kritiek, en ja we volgen het Paleo plan. Het laat ons zeer snel afslanken, binnen een week waren we al zo'n drie á vier kilo kwijt, en we hebben afgerekend met onze suikerverslaving.

Echter het is voor ons een bewuste keuze om niet 100% Paleo te eten.

Hier is waarom:

We ontbijten met groene smoothies en daarin gebruiken we als basis kokosmelk, zuivel dus
We mogen één keer per week graag het café induiken en dan drinken we echt geen water, maar gewoon een paar glazen bier
Wij kunnen kaas niet uit ons leven bannen, het lukt ons gewoon niet
We genieten zo nu en dan met vrienden van het sociale gebeuren, en eten tijdens een etentje dan ook gewoon de mayonaise die op tafel staat

Wij maken dus gebruik van de Paleo 85:15 % regel 🙂

Als je geïnteresseerd bent in het basisboek over het Paleo dieet kun je het beste de Paleo Revolutie aanschaffen.

Dat hebben wij ook gedaan, en hebben er veel uit gehaald.

De hoofdstukken zijn makkelijk te begrijpen en het is handig dat je verteld wordt welke basis voedingsmiddelen je het beste in huis kunt hebben.

De foto's vinden we ook heel mooi, en handig om te zien welk recept je gaat na maken.

Er wordt in makkelijke taal verteld wat te doen en wat beter niet te doen, het is echt ons basis boek geworden wat Paleo betreft.

Wij vinden het echt een handleiding naar een gezonder leven, een betere gezondheid, en een waanzinnige manier om mee af te vallen!

Klik hieronder op de link wanneer je ook werkelijk geïnteresseerd bent om gezonder te worden en af te vallen.

Je kunt dan, na het lezen van ervaringen, zelf besluiten of dit boek het ook voor jou gaat worden.

Heb jij het Paleo dieet al geprobeerd? Wat zijn jouw gedachten over Paleo? En wat waren de resultaten? Of zijn er nog vragen of zorgen die je hebt? Laat hieronder een reactie achter, vinden we leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *