wat is een paleo dieet

Wat Is Een Paleo Dieet ?

Wat is een Paleo dieet? Het Paleo dieet, of het eten op de manier waarop mensen dat deden in het stenen tijdperk, is nu één van de meest populaire voedingspatronen op dit moment. Maar wat houdt “Paleo gaan eten” nu precies in? Kun je gezond eten en afvallen met Paleo? Wat is een Paleo dieet?

Terwijl dit dieet beweert zo makkelijk te zijn dat zelfs een holbewoner het kon doen, blijkt het allemaal niet zo eenvoudig te zijn. Het kan best lastig zijn te ontcijferen welke voedingsmiddelen aanvaardbaar zijn en je het dieet eigen te maken. Zijn aardappelen ok? Of wat denk je van een kopje koffie?

wat is een paleo dieet
Klik op afbeelding>>>

Wat Is Een Paleo Dieet ?

Wat is een Paleo dieet? Hoewel deze voeding levensstijl al eeuwen meegaat, is het pas enige jaren geleden dat het oerdieet zich heeft gepopulariseerd in Nederland.

Wat is een Paleo dieet? Het is niet echt een dieet maar eerder een levenslange manier van eten, die gezondheid en welzijn aanzienlijk verbetert. Daarbij worden chronische ziekten, die de Westerse wereld teisteren, geminimaliseerd.

Tegenwoordig komen bijna meer dan 60% van de calorieën die we eten uit verwerkte voedingsmiddelen. Door het vervangen van verpakte voeding door verse, hele en voedingsrijke producten geloven de aanhangers van Paleo dat het welzijn en de gezondheid van een persoon aanzienlijk verbeteren.

In vroegere tijden hielden de stenen tijdperk bewoners zich aan een vrij eenvoudig menu, ze konden immers alleen eten wat zij konden vangen. Mensen uit het Paleo-tijdperk consumeerden een voedingspatroon dat veel eiwitten en vezels bevatten.

Echter was het verstoken van geraffineerde suiker en sterk bewerkte voedingsmiddelen. We kunnen niet de exacte voeding nabootsen van wat de jagers-verzamelaars aten, maar dat hoeft ook niet met het oog op onze algemene gezondheid en welzijn.

Bij het hedendaagse Paleo dieet kunnen we goed gebruik maken van alledaagse voeding, die beschikbaar zijn in onze supermarkten, lokale boeren en de wekelijkse dag markt.

Jouw Paleo Dieet Lijst ?

wat is een paleo dieet
Klik op afbeelding >>>

Hoewel het uiteraard geen noodzaak is om er met je speer op uit te gaan, is het belangrijk zoveel als mogelijk vast te houden aan de principes van het oerdieet. Zij aten uitsluitend wilde planten, vlees/vis waarop ze konden jagen, verzamelen of vangen, in hun eigen omgeving.

Toen de holbewoners over de aarde zwierven waren er geen verwerkte voedingsmiddelen of geraffineerde suikers en granen. Vet vlees zoals worst, spek en peperoni en zetmeelrijke groenten zoals witte aardappelen en maïs zijn niet toegestaan.

Dan zijn er bepaalde producten zoals notenolie, extra virgine olijfolie, die niet beschikbaar voor de oermensen waren, maar omdat ze nauw emuleren met de oliën die onze voorouders haalden uit planten en kadavers, worden ze als aanvaardbaar beschouwd.

Hieronder vind je een lijst met Paleo goed gekeurde en niet goed gekeurde voedingsmiddelen.

Paleo-proof:

Vers vlees
Verse vis
Verse vrije uitloop eieren
Verse zeevruchten
Fruit
Groenten
Noten
Gezonde oliën zoals walnootolie, olijfolie, kokosnootolie

Paleo-afgekeurd:

Geraffineerde suikers
Geraffineerde granen
Bewerkt vlees
Voeding met toegevoegd zout
Aardappelen
Maïs
Zuivel
Alcohol
Koffie
Geraffineerde plantaardige oliën
Pinda’s

Mogelijke Gezondheidsvoordelen Van Paleo ?

Het is zeker geloofwaardig dat wanneer we onze bewerkte voedingsmiddelen elimineren uit ons voedingspatroon, en deze vervangen door heel, schoon en vers voedsel, we als mens tal van voordelen, wat betreft onze gezondheid, zullen ervaren.

Toen wij in eerste instantie op de Paleo manier gingen eten was dit omdat we ons moe en futloos voelden. Haha, duh, én wilden afvallen uiteraard 😉

We wilden wel als eerste wat aan ons energieniveau veranderen, pas later merkten we ook dat we gewicht begonnen te verliezen. Wij begonnen met gezond eten en afvallen enkel door Paleo.

Het staat nu dan ook bekend als een dieet dat wonderen doet wanneer je graag wilt afvallen. Ook blijkt dat de bloedsuikerspiegel ermee wordt gecontroleerd, wat wil zeggen dat deze stabiel blijft.

Mogelijke Nadelen Van Paleo ?

Het vergt discipline om het Paleo dieet te volgen. Daarom vonden wij het zo gemakkelijk om alles te leren koken uit het receptenboek de Paleo Revolutie.

Dat boek is onze leidraad geweest, en nog steeds koken we er geregeld uit.

Ook ontvangt dit voedingsplan kritieken.

Vers voedsel zou duurder kunnen zijn dan bewerkte voedingsmiddelen. En wellicht kunnen er ook wat negatieve gevolgen voor de gezondheid zijn als in dat er bij Paleo een te kort is aan voedingsstoffen, hoge prijzen van eten, en er kan zich een focus ontwikkelen op wat men niet mag eten. De inname van vitamine D kunnen ook lager uitvallen.

Er zijn niet veel “grijze’ gebieden als het gaat om wat is Paleo. De richtlijnen zijn vrij eenduidig en je hoeft niet veel keuzes te maken. Echter er is een bepaalde regel in het Paleo voedingsplan ingebouwd, ook wel de 85:15 regel genoemd. Dit kan controverse met de oorsprong van Paleo zijn, omdat het ruimte laat te zondigen.

De meeste mensen ervaren een aanzienlijke verbetering van hun gezondheid en welzijn als ze 85% voldoen aan deze levenslange manier van eten. En als af en toe zondigen hen helpt om zich aan het dieet te houden, dan is dat een goede zaak.

Dus terwijl een kopje koffie af en toe aan onze voorouders niet besteed was, kan er in het zondigen gedeelte van Paleo dieet gewoon van worden genoten, als dat is wat je nodig hebt om op koers te blijven.

Zoals daarnet gezegd, wij hielden ons vast aan het boek de Paleo Revolutie. Die is geschreven door Mitchel.

Hij heeft het Paleo dieet eigenlijk vanuit Amerika naar Nederland laten overwaaien.

In zijn boek beschrijft hij heel goed in duidelijke hoofdstukken welke basis voeding je het beste in huis kunt halen.

Wat de juiste mindset is voordat je begint met dit voedingspatroon. En wat je gewoon moet wéten, laten we zeggen de wetenschap van vet verbranden.

Vonden wij zelf best prettig. Het is duidelijk dan. Ook is het boek zelf erg mooi vorm gegeven, staan er prachtige foto’s in en is het per hoofdstuk allemaal duidelijk en makkelijk te begrijpen.

Een eenmalige aanschaf, doch een investering for life. Vinden wij 🙂

Klik hieronder op de link om het boek eens verder te bekijken en ook de ervaringen te lezen van anderen, wat zij van het boek vinden, of het hen geholpen heeft het Paleo dieet verder door te zetten.

Hopelijk weet je nu meer over wat is een Paleo dieet?

Heb jij zelf ook ervaringen met het Paleo dieet? Dat horen wij graag van je.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *