hoe begin ik met het paleo dieet

Hoe Begin Ik Met Het Paleo Dieet?

Hoe begin ik met het Paleo dieet? Ok, we willen afvallen, laten we ervoor gaan! Tenzij je de afgelopen jaren als een kluizenaar hebt geleefd, heb je vast wel eens van het Paleo dieet gehoord.

Het artikel van vandaag gaat niet over wat het Paleo dieet is, dat hebben we al uitgebreid behandeld in het artikel “Wat is een Paleo dieet”.

 We zijn beste fans van de Paleo levensstijl. Alleen hoe begin je ermee hè?

Het artikel van vandaag is voor de mensen die al hebben besloten dat ze Paleo willen gaan eten maar niet zeker weten wat dat betekent of hoe ze officieel moeten beginnen.

We gaan op diverse manieren verder kijken, of er een verkeerde manier is zo te gaan eten, welke valkuilen er vermeden moeten worden en hoe je jezelf op het spoor van succes kunt zetten. Wil je direct het boek de Paleo Revolutie aanschaffen, dan kun je hier klikken.

Hoe Begin Ik Met Het Paleo Dieet, Is Er Een Verkeerde Manier?

hoe begin ik met het paleo dieet
Klik Op Afbeelding! >>>

Hoe begin ik met het Paleo dieet; ik kan toch zoveel eten als ik wil als het maar Paleo-proof is, toch?

De reden waarom veel mensen aan het Paleo dieet beginnen is dat ze willen afvallen en veel succesverhalen hebben gehoord. En inderdaad, die zijn er 😉

Echter, er is inderdaad een goede en verkeerde manier om te beginnen met het Paleo dieet.

Hoe begin ik met het Paleo dieet?

De juiste manier: Focus op het eten van echt voedsel, (geen bewerkte shitzooi) zoals eiwitten, gezonde vetten en veel groenten.

De verkeerde manier: Overschakelen van normale pannenkoekjes naar Paleo pannenkoekjes en zoveel fruit, aardappelen en donkere chocolade eten als maar mogelijk.

Als je klaar bent om de overgang naar een Paleo (suikervrije) levensstijl te maken, is het niet de bedoeling dat je al je favoriete voedingsmiddelen gaat vervangen door Paleo-substituten.

Het gaat er om je fundamenteel aan te passen hoe je over eten denkt en hoe je lichaam die innames verbrand.

Onthoud dat bijna elke maaltijd vol moet zitten met groenten tezamen met een eiwitbron.

Vers fruit is geweldig, maar met mate, net als voedende rijke complexe koolhydraten (zoals zoete aardappelen).

Maar je volladen met tonnen “Paleo vriendelijke” desserts/toetjes en koekjes gebakken met amandelmeel met honing erop, tja….dan verwoest je het doel helemaal.

Al willen we niet zeggen dat je niet kan zondigen tijdens het Paleo dieet!

Echter, bewaar het even totdat je er helemaal in zit zou ik zeggen.

Dus! We richten ons op het eten van écht eten, toch? Geweldig! Dat is een goed begin.

Maar hoe begin ik met het Paleo dieet?

Moet ik nu alles 100% aan mijn eten veranderen? Of langzaam overschakelen? Je bent op de juiste plek 🙂

Cold Turkey Of Geleidelijke Overgang?

hoe begin ik met het paleo dieet
Klik Op Afbeelding! >>>

Goede vraag van je!

Hoe begin ik met het Paleo dieet?

De geleidelijke overgang methode van hoe begin ik met het Paleo dieet:

In plaats van 100% over te gaan op Paleo voeding kun  je ervoor kiezen om langzamer over te gaan op het dieet, in een tijdsbestek van een paar weken of maanden. Je ruilt hier en daar een maaltijd in, je elimineert een soort voedsel wat je maandenlang afwees en je maakt de aanpassingen onderweg.

Voordelen:

Je verandering is geleidelijk en tast je portemonnee niet zo aan. In plaats van al je eten de deur uit te gooien en alles te vervangen voor Paleo voeding/artikelen stop je gewoon met het eten van bepaalde voedingsmiddelen, en wanneer het je uitkomt vervang je ze door Paleo voeding.
Je lichaam heeft minder te maken met drastische schokken. Je bent langzaam de overgang aan het maken zodat je lichaam en smaakpapillen je net ietsjes buiten je comfortzone laten voelen.

Nadelen:

Als je langzaam overstapt naar een Paleo voedingspatroon valt vaak dat gevoel van 'Oh My God, wat voel ik me ge-wel-dig' weg. Mensen voelen dit veel minder uitgesproken. Omdat je geen drastische veranderingen maakt zijn de resultaten ook minder drastisch, maar meer geleidelijk.

De cold turkey methode van hoe begin ik met het Paleo dieet:

Terwijl je met de bovenstaande methode langzaam het diepe water in waadt, maak je met deze methode een bommetje en spring je in het DIEPE! En ga je van de één op andere dag naar 100% Paleo! Je mest je keukenkastje uit, houdt op met het eten van granen en laat de reling los. Je koopt het boek de Paleo Revolutie en gaat ervoor.

Voordelen:

Doordat je alle veranderingen onmiddellijk doorvoert is het gevoel van 'ongemakkelijkheid' veel sneller voorbij. Het is voor vele lastig, maar ook sneller voorbij. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over welk voedingsmiddel je hierna gaat laten staan.
En omdat je volledig Paleo gaat zal je waarschijnlijk een drastisch gewichtsverlies ervaren in de eerste paar weken. Dat kan echt bemoedigend en positief versterken dat je op de goede weg bent. Zo blijft het makkelijker om gefocused op je doel te blijven.

Nadelen:

Omdat de koolhydraten-griep echt een dingetje is, vereist het echter wel zelfdiscipline. Je systeem gaat een schok krijgen. Vooral als je eerder veel koolhydraten en suikers at.
Normaal gesproken verbrandde je lichaam de koolhydraten en suikers voor energie, nu schakelt het over op vetverbranding. Dat geeft in het begin wat klachten zoals hoofdpijn, lusteloosheid en vermoeidheid.
Dat kan best heftig zijn in de eerste week en zou je linea recta naar de Mc Donalds kunnen leiden.

Persoonlijk is het team van Snel Direct Afvallen een grotere fan van de cold turkey methode máár….

dat is heel persoonlijk!

Waarschijnlijk is de geleidelijke overgang voor de meerderheid succesvoller. We zijn dan ook grote fans van kleine geleidelijke veranderingen die permanent zijn.

Wat we niet willen is dat iemand er voor één maand helemaal voor gaat, ontiegelijk veel gewicht verliest en dan direct terug overstapt op pizza en pasta, om zo al hun werk teniet te doen.

De keuze is de jouwe, welke methode je ook kiest, we hebben succesverhalen van beide methodes gezien, jij kan het beste bepalen wat geschikt is voor je!

Hoe begin ik met het Paleo dieet? Zodra je hebt gekozen welke methode het beste bij jou past is het tijd om je familie en vrienden in te lichten. Aangezien je een paar rare blikken kunt verwachten door te gaan eten als een “jager/verzamelaar”.

Sociale Paleo Aanbevelingen

hoe begin ik met het paleo dieet
Klik Op Afbeelding! >>>

‘Hoe weet je of iemand Crossfit doet? Maak je geen zorgen, ze zullen je het vertellen. ‘

Hoewel we het bovenstaande voorbeeld gebruiken als een grapje kun je het gemakkelijk vervangen voor Paleo.

Als we ons leven veranderen voelen we ons vaak alleen staan.

We willen er iedereen over vertellen, dat we ons geweldig voelen, dat het leven zoveel beter is nu en dat we het licht hebben gezien.

Dit is echter een recept om een etiketje opgeplakt te krijgen.

Dus hier wat manieren om nog steeds gezond te eten zonder door iedereen gestoord te worden:

  • Wees geen betweter: Blijf nederig, besef dat de meeste mensen hun eigen weg naar een gezond leven moeten ontdekken. Preek niet en begin niet met het spuien van feiten en cijfers, tenzij het je gevraagd word. Beoordeel anderen niet die nog steeds een typisch dieet eten. Onthoudt dat jij zo was. Zoals een maand geleden bijvoorbeeld.
  • Blijf creatief: Kijk, zelfs als je niet over je veranderingen in je eetpatroon praat, leef je nog steeds in een wereld die ontworpen en gebouwd is om ons vet te maken. Van een “evenwichtig” granen ontbijt, wat gewoon een stapeltje lege koolhydraten is, tot hapjes die verwerkt, bewerkt en overvloedig zijn. Het is een uitdaging om in deze moderne tijd een volledige Paleo levensstijl te leven. Je kunt wellicht de ober vragen wat voeding te vervangen of je boodschappengewoontes veranderen. Krijg je een rare blik? Ze zullen je vast helpen. Omhels het raar!
  • Geen paniek, gebruik je gezonde verstand: We zijn geen fundamentalisten die iets niet eten omdat het vroeger niet bestond.

We houden van het “idee” van het Paleo dieet omdat het eten en het handhaven van een gezond gewicht makkelijker maakt. Dus we maken ons geen zorgen over elk ingrediënt of flippen niet als er eens een maaltijd is die vlees bevat van niet gras gevoede runderen.

Doe je best wat je kan om het Paleo Revolutie Receptenboek te gebruiken als een gids tijdens het eten van meer echt en heel voedsel en minder bewerkte rommel..

Probeer Het Gewoon, Een Beetje Paleo…

hoe begin ik met het paleo dieet
Klik Op Afbeelding! >>>

Misschien spreekt het idee van Paleo je erg aan maar ben je niet klaar om er voor de volle 100% voor te gaan.

Of misschien maakt het je bang! Misschien heb je van mensen gehoord dat je granen nodig hebt, dat vet slecht is en dat zonder melk al je botten uit elkaar vallen.

Dat betekent niet dat het Paleo eetpatroon niet kunt proberen, al is het maar voor een deel. Probeer bijvoorbeeld cola in te wisselen voor water. Of probeer voor het ontbijt eieren met spekjes te eten in plaats van ontbijtgranen.

Een duurzame 10% is beter dan een niet vol houdbare 100%. Elke kleine verandering heeft grote, lange termijn effecten. Iemand kan 10 kilo verliezen simpel door geen frisdranken en junkfood meer te nuttigen!

Onthoud, het Paleo eetpatroon is geen 30-dagen dieet of een 10-daagse ontgifting, het gaat hier om lange termijn veranderingen.

Als je denkt, als ik dit Paleo gebeuren ga doen, hoe lang duurt het dan voordat ik terug kan naar mijn vroegere eetpatroon? Tja.. dan moet je je gedachten even verschuiven en je bewust worden hoe je tegen deze dieetwijzigingen aan kijkt.

Het Paleo dieet is geen tijdelijk dieet, maar een permanente levensstijlverandering. Dat kun je lezen in het boek van Mitchel.

We raden je aan kleine veranderingen aan te brengen aangezien elke wijziging die je maakt iets moet zijn waaraan je kunt voldoen. Niet voor een week, of tien dagen, een maand of een jaar. Het is een levensstijlverandering. Voor altijd.

Je moet experimenteren en de combinatie zien te vinden van gezond en lekker eten, wat langdurig voor jou werkt.

Het is dan ook makkelijk om Paleo kookboeken bij de hand te hebben en daaruit dingen te pikken die jij lekker vindt. Of zelfs een weekmenu volgen.

Je leert dan wat je wel en niet lekker vindt. Of wat gemakkelijk te maken is en wat niet. Welke gerechten kosten tijd en welke niet..

Ideeën voor ontbijt en lunch voor op het werk, het is hier allemaal te verkrijgen.

Doe er je voordeel mee!

Zondigen En Meer…

hoe begin ik met het paleo dieet
Klik Op Afbeelding! >>>

Die koolhydratengriep is echt een dingetje hè!

Als je jarenlang gewend bent geweest veel koolhydraten te eten (brood, pasta, ontbijtgranen, pizza’s ed) en dan overschakelt naar een 100% Paleo dieet kan je lichaam het heel zwaar hebben tijdens de eerste weken van deze overgang.

Toen je lichaam veel koolhydraten verteerde trok je lichaam continue suiker uit die koolhydraten, zo verkreeg je je energie.

Als je overstapt naar Paleo, een suikervrij eetpatroon, moet je lichaam zich herinneren dat het vet van je lichaam moet pakken om te gebruiken als energie. Het hoeft niet meer te zoeken naar die gemakkelijk verkrijgbare glucose.

Ze noemen dit ook wel de “koolhydratengriep”.

Het komt niet bij iedereen voor en het beïnvloedt mensen in verschillende mate…het kan echter toch een behoorlijke tegenvaller zijn voor veel mensen.

Koolhydratengriep, afkicken van suiker, noem het zoals je wilt, het is lastig mee om te gaan.

Traag en zelfs wat depressief?

Zorg dat je genoeg eet! Als je gewoon maar de koolhydraten weg laat en je groenten-/vet-/eiwitinname niet verhoogt, dan eet je gewoon niet genoeg. Voeg meer avocado/ noten/ kokosnootolie/ eiwit toe aan je maaltijden en kijk of dat helpt. Wij raden je aan je voedselinname dan een paar dagen te volgen.
Overweeg het toevoegen van sommige koolhydraten. Als je echt heel erg worstelt met een dieet laag in koolhydraten overweeg dan om koolhydraten toe te voegen in de vorm van bv zoete aardappelen of fruit. Kijk of dat helpt. Paleo is géén ketogeen dieet en zou dat ook niet moeten zijn. Het bevat minder koolhydraten dan normaal, maar niet tot het punt dat het keto is.
Controleer je natriumgehalten. Natrium is een essentiële voedingsstof en veel mensen die 100% Paleo gaan, gaan uiteindelijk van een extreem hoog natriumdieet naar een dieet met bijna geen natrium. Voeg een beetje zout toe aan je eten en kijk of dat helpt.
Overweeg de geleidelijke methode zoals hierboven beschreven. Je zult waarschijnlijk geen last hebben van de koolhydratengriep als je langzaamaan naar de volle 100% Paleo gaat.

Zondigen mag en kan bij Paleo. Echter het kan je duur komen te staan! Afhankelijk van hoe je lichaam op gluten en zuivel reageert…Wees niet verbaasd als je op de dag waarop je aan het zondigen bent je maag enorm pijn gaat doen. Je kunt er erg last van hebben. Je bent gewaarschuwd.

Zelf zondigen wij zeker 😉 We hebben er geen last van en het kán dus wel.

Je smaakpapillen kunnen en zullen veranderen. Voor degene die denken dat ze nooit meer zonder een bepaald voedingsmiddel kunnen of je wilt het persé niet opgeven; het is ok. Ook wij zijn zo 🙂

Voel je vrij die dingen af en toe te eten, het leven is te kort. Voor ons is het brood en kaas! In ons hoofd zit een stemmetje en die zegt dat we niet zonder kunnen. Wij eten dan ook gewoon kaas. Brood bewaren we voor de dagen waarop we zondigen. Echter wees niet verbaasd dat je na een paar maanden gezond leven veel brutaler wordt met het eten van diezelfde “comfort foods”.

Hoe begin ik met het Paleo dieet? Zeg nooit nooit en ga er niet vanuit dat je gaat worstelen met het opgeven van bepaalde voedingsmiddelen. Ga aan de slag en bekijk hoe je lichaam reageert, veranderingen komen zoals ze komen.

Hoe Begin Ik Met Het Paleo Dieet, Wat Nu?

hoe begin ik met het paleo dieet
Klik Op Afbeelding! >>>

Hoe begin ik met het Paleo dieet, wel we hebben nu al behoorlijk wat besproken.

Echter wat we nog willen zeggen: het gaat er niet om dat het Paleo dieet jou verandert in een supervrouw of superman.

Net als bij alles wat populair wordt; er zijn mensen die vertellen hoe geweldig het is en er zijn mensen die exact het tegenovergestelde beweren.

Ja, het suikervrije eetpatroon dat Paleo biedt kan je helpen een gezonder leven te leven; je gaat echt veel meer écht eten, veel meer groenten leren eten. Het kan absoluut helpen tijdens vermageren of op een gezond gewicht te blijven.

Maar! Het zal je geen wonderwoman of superman maken.

Hoe begin ik met het Paleo dieet? Ben je een scepticus, raadpleeg dan je arts om al je bloedwaardes op te laten meten voordat je begint. Na een paar maanden laat je het opnieuw testen. Bekijk dan wat er verandert is.

Ten tweede, de resultaten kunnen variëren. Als je volledig naar Paleo overschakelt is het echt héél goed mogelijk om een zeer dramatisch gewichtsverlies te ervaren.

Dit komt omdat je lichaam veel extra watergewicht heeft dankzij alle granen, koolhydraten en natrium die je eet. Dus als je die kilo’s er zo makkelijk af ziet vliegen is het makkelijk om optimistisch en irrationeel opgewonden te worden, oh mén denk je dat ik wij dat niet hebben? 🙂

Als je daarna echter geen tonnen meer per week kwijt raakt kan dit ook weer effect op je hebben.

Beter dan naar de weegschaal kijken is dan ook om je succes te baseren op:

Hoe voel je je? Voel je je beter? Slaap je beter? Heb je minder hoofdpijn?
Hoe zie je eruit? Vergelijk foto's met voor en na. Kijk in de spiegel.
Hoe past je kleding? Wordt je broek losser? Heb je nieuwe gaatjes in je riem nodig?

Hoe begin ik met het Paleo dieet? Zelfs onder deskundigen is er onenigheid over of bepaalde soorten voedsel Paleo zijn of niet. Er is geen precieze juiste manier om “Paleo te gaan”.

Het beste wat je kunt doen is om uit te vinden wat het beste voor jou werkt, én ga dán meer groenten eten 😉

Wat wij persoonlijk uiterst belangrijk vinden is een betrouwbaar receptenboek in huis te hebben, onze voorkeur gaat uit naar de Paleo Revolutie, die we dan ook zelf hebben gekocht.

Gewoon bij de winkel van ons allemaal, en volgende dag in huis, wel zo prettig.

Dit boek is als een leidraad voor ons, tegelijkertijd ook heel mooi, met een fijne harde kaft en waanzinnige foto’s, die weergeven wat we gaan eten.

Wij vinden dat prettig.

Je kunt er echt veel uit halen, veel recepten en je kunt alles gelijkmatig opbouwen en aanzien. Laten we eerlijk zijn, het geeft gewoon houvast in een tijd waarin jij aan het veranderen bent.

Je wilt gezonder worden, dat is nooit echt gemakkelijk, althans dat vonden wij niet..

Juist daarom is het fijn om het fysieke receptenboek in huis te hebben, en Mitchel, de schrijver, is degene die hier in Nederland het Paleo naar binnen heeft gehaald.

Je koopt dan ook een boek van iemand die er werkelijk verstand van heeft, en dát is wat wij dan weer belangrijk vinden. Kwaliteit.

Heb jij een succesverhaal, of wil je jouw strijd delen met de overgang naar suikervrij?

We kunnen ongeveer 250.000 mensen bedenken die graag jouw verhaal willen horen – het kan hen helpen in tijdens hun eigen overgang! Laat dan hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *